Снимка: БулфотоГлавният прокурор на България предприе стъпки към решаване на важен

...
Снимка: БулфотоГлавният прокурор на България предприе стъпки към решаване на важен
Коментари Харесай

Иван Гешев ангажира КЕВР да намали цената на водата

Снимка: Булфото

Главният прокурор на България предприе стъпки към решение на значим проблем за страната.

Гешев ангажира КЕВР да упражни пълномощията си и да смъкна цената на водата. След инспекция Върховната административна прокуратура (ВАП) ангажира КЕВР по отношение на пълномощията за контролиране на цените на ВиК услугите, оповестиха от прокуратурата.  Във връзка с изявления в медиите за недобро положение на ВиК мрежата в страната, в това число за създаване на водопроводи с тръби, които не са пригодени за водоснабдяване, вследствие на което се основават предпоставки и за повреди, и за прахосване на вода, по самодейност на ВАП през февруари 2020 година е предоставена инспекция на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Предмет на инспекцията е наличие на стратегиите за реализиране на годишните целеви равнища на индикаторите за качество на предоставяните ВиК услуги, в това число и за понижаване на загубите на вода в утвърдените бизнеспланове; фактическо осъществяване на дейностите от ремонтните и индустриалните стратегии от бизнесплановете, наложителни за ВиК оператора; потребление (при осъществяване на последните дейности) на материали, които подхождат по качество, предопределение и така нататък и са добити от ВиК оператора за влагането им в регистрираните работи.

В показаните от КЕВР резултати е заключено, че от осъществената инспекция върху осъществяването на утвърдените бизнес проекти при нито един от ВиК операторите не е било открито цялостно осъществяване на всички индикатори за качество през 2019 година съгласно утвърдените равнища в бизнес проекта. От общо 29 сдружения с утвърден бизнес проект 5 са отчели над 50% несъблюдение, 11 са отчели сред 40-50% несъблюдение, при останалите 13 сдружения неизпълнените равнища на индикатори за качество варират сред 7 и 11.

В отчета на КЕВР са изброени редица отрицателни констатации. Това наложи спомагателни ограничения по реда на надзора за правда, в отбрана на публичния интерес и на съображение чл.145, ал.1, т.6 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) през май 2020 година ръководителят на КЕВР е зает от ВАП за преценка за предприемане на дейности по реда на чл.38 от Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги, с оглед плануванаъа административно-наказателна отговорност за несъблюдение на избраните индикатори за качеството на ВиК услугите от съответните оператори.

В същия акт на ВАП са посочени и нормативните актове за контролиране на ВиК услуги, с които се разпорежда на КЕВР да извърши оценка на качеството им според от достигнатите самостоятелни годишни целеви равнища на индикаторите за тяхното качество. Тази оценка е скрепена от нормативните разпореждания с опция за използване на финансови корекции, които съставляват изменение на утвърдените цени на ВиК услугите, чрез изменение на коефициенти за нужните доходи на оператора при настоящ регулаторен интервал 2017-2021 година, пише standartnews.com.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР